درمان سرطان پستان در مراحل اولیه به چه صورت است؟
به صورت کلی سرطان سینه ای که در مراحل یا گریدهای 1 و 2 باشد، در مراحل اولیه به سر میبرد. گرید 3 سرطان سینه، گرچه جزو مراحل اولیه نیست، اما همچنان شانس درمان سرطان در آن وجود دارد. به صورت کلی هرچه سرطان را زودتر شناسایی کنید، شانس درمان شما هم بالاتر خواهد بود.
درمان سرطان سینه مرحله 1
تومور یا تومورهای سرطانی در این مرحله اغلب بسیار کوچک هستند و هنوز به غده های لنفاوی سرایت نکرده اند. البته ممکن است به بخش بسیار کوچکی از غده های لنفاوی نگهبان (اولین غدهای که سرطان ممکن است به آن سرایت کند) رسیده باشند.
جراحی اصلیترین روش برای درمان سرطان سینه در مرحله 1 است. سرطان سینه در این مرحله را اغلب با جراحی حفظ سینه (لامپکتومی) درمان میکنند. هرچند ممکن است در صورت نیاز، و برای تضمین عدم بازگشت سرطان از جراحی ماستکتومی یا تخلیه سینه هم استفاده شود. انتخاب نوع جراحی به نظر پزشک و تصمیم بیمار بستگی دارد. همچنین در این مرحله از سرطان پستان، غدههای لنفاوی هم باید بررسی شوند. هم غدد لنفاوی نگهبان، هم غدد لنفاوی زیربغل.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان غیرجراحی سرطان سینه
در برخی از موارد، میتوان از جراحی بازسازی پستان هم همزمان با جراحی برداشتن سرطان سینه استفاده کرد. اما چنانچه به پرتو درمانی بعد از جراحی نیاز داشته باشید، بهتر است عمل بازسازی سینه را بعد از پرتو درمانی انجام دهید.
پرتو درمانی بعد از جراحی را برای اطمینان از باقی نماندن سلولهای سرطانی در در بدن انجام میدهند. البته در همه شرایط نیازی به انجام پرتو درمانی بعد از عمل نیست. لزوم انجام دادن یا ندادن رادیوتراپی را کادر درمانی شما تعیین میکنند.
علاوه بر جراحی، چنانچه فرد به سرطان سینه با گیرندههای هورمونی مثبت مبتلا باشد، بیشتر پزشکان هورمون تراپی را به عنوان روش اصلی درمان پیشنهاد میکنند. فارغ از اینکه تومور سرطانی بزرگ باشد، یا کوچک. خانم هایی که به تودههای بالای 0.5 سانتی متر مبتلا باشند، میتوانند از هورمون تراپی سود ببرند.
اگر هم توده سرطانی دارای گیرنده هورمونی، بیشتر از 1 سانتی متر قطر داشته باشد، میتوان از شیمی درمانی نیز استفاده کرد.
درمان سرطان سینه مرحله 2
در این مرحله توده های سرطانی بزرگتر از تودههای سرطانی مرحله 1 هستند و به تعدادی از غده های لنفاوی اطراف هم سرایت کرده اند.
مرحله 2 سرطان سینه را نیز با جراحی موضعی (لامپکتومی یا جراحی تخلیه کامل سینه ) ماستکتومی درمان میکنند. همچنین در این مرحله باید با استفاده از بیوپسی یا نمونه برداری، غده های لنفاوی نگهبان و زیربغل نیز بررسی شوند تا پزشک ببیند که سلولهای سرطانی در آنها وجود دارد یا نه.
خانمهایی که تحت لامپکتومی قرار میگیرند، معمولا باید از پرتو درمانی بعد از جراحی نیز استفاده کنند. از طرف دیگر خانمهایی که ماستکتومی میکنند اغلب زمانی ممکن است تحت پرتودرمانی قرار بگیرند که سلولهای سرطانی به غده های لنفاوی هم سرایت کرده باشند.
چنانچه مشخص شود که به سرطان سینه مرحله دوم مبتلا هستید، و قبلا پیش از جراحی درمانهایی از قبیل شیمی درمانی و هورمون تراپی را تجربه کرده باشید، بهتر است همزمان با جراحی ماستکتومی، پرتودرمانی غدههای لنفاوی را نیز انجام دهید.
علاوه بر این اگر به شیمی درمانی بعد از جراحی هم احتیاج داشته باشید، پرتو درمانی تا بعد از شیمی درمانی عقب میافتد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: انواع عمل جراحی سرطان پستان
در برخی از موارد میتوان جراحی بازسازی سینه را همزمان با جراحی تخلیه سینه انجام داد، اما اگر نیاز به پرتو درمانی باشد، بهتر است تا بعد از رادیوتراپی صبر کنید و بعد عمل بازسازی سینه را انجام دهید.
در مرحله دوم سرطان سینه، می توانید از درمان های سیستماتیک هم استفاده کنید. این درمانها یا قبل از جراحی صورت میگیرند، یا بعد از جراحی. اگر از آنها بعد از جراحی استفاده شود، برای کاهش شانس بازگشت سرطان، و از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده در بدن به کار برده میشوند، و اگر قبل از جراحی استفاده شوند، کاربردشان کوچک کردن تومورهای بزرگ است، تا جراح بتواند به راحتی عمل را انجام دهد.
از جمله درمانهای سیستماتیک سرطان سینه عبارتند از:
- هورمون تراپی
- درمانهای هدفمند
- شیمی درمانی
درجه بندی سرطان سینه
به طور کلی درجه بندی کلی سرطان سینه از مقایسه سلولهای سرطانی با سلولهای طبیعی است. برای آگاهی از درجه سرطان پستان ، معمولا همکاری بین یک جراح سرطان سینه آنکولویست و آسیب شناس صورت میگیرد. پس از برداشتن نمونه از سینههای بیمار و ارسال آن به پاتولوژی این نمونه بافت از تومور در زیر میکروسکوپ بررسی میشود. آسیب شناس همچنین به ویژگیهای خاص سلولهای سرطانی می پردازد و سرطان سینه را از درجه 1 تا 3 تقسیم بندی میکند.
مراحل سرطان سینه را میتوان به دو روش متمایز تقسیم کرد:
- مرحله بندی بالینی: مبتنی بر کلیه اطلاعات موجود به دست آمده قبل از عمل است، از جمله نتایج معاینات جسمی و مطالعات تصویربرداری (مانند اشعه ایکس و توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن).
- مرحله پاتولوژیک: از همان آزمایشات استفاده میشود، علاوه بر آن شامل ارزیابی بافت تومور و غدد لنفاوی برداشته شده در جراحی توسط آسیب شناس است.
در گزارشی که پاتولوژیست به جراح سینه ارائه میکند، اطلاعاتی هم از نظر درجهبندی سرطان سینه و هم مرحلهبندی سرطان سینه درآن درج میشود.
مرحله بندی پیشرفت سرطان سینه
سرطان پستان همچنین میتواند به چهار مرحله تقسیم شود:
- مرحله 1 سرطان سینه : سرطان پستان زمانی است که اندازه تومور سرطان 2 سانتی متر یا کوچکتر باشد و تعداد کمی از سلولهای سرطانی یافت شود. گاهی اوقات سرطان در پستان یافت نمیشود، اما این سلولهای سرطانی به غدد لنفاوی زیر بغل گسترش یافته اند.
- سرطان سینه مرحله 2 : سرطان پستان زمانی است که اندازه تومور سرطان زیر 5 سانتی متر میباشد. ممکن است در غدد لنفاوی زیر بازو گسترش نیافته باشد. بعضی اوقات سرطان در پستان یافت نمیشود. ممکن است سرطان داخل پستان یافت نشود ولی چند غده لنفاوی ۱-۳ عدد درگیر باشد.
- سرطان پستان مرحله 3 : بعضا سرطان پستان به صورت موضعی یا محلی پیشرفت میکند. سرطان به غدد لنفاوی زیر بغل و گاهی اوقات به سایر غدد لنفاوی مجاور نیز گسترش مییابد. ممکن است در پوست پستان یا عضله سینه گسترش یابد. ممکن است پوست قرمز و متورم باشد. گاهی اوقات سرطان در پستان یافت نمیشود یا اندازه آن كوچک است اما به 4 تا 9 غدد لنفاوی در زیر بغل گسترش یافته است.
- سرطان پستان مرحله چهارم: سرطان پستان ثانویه یا متاستاتیک نامیده میشود. این در شرایطی است که سرطان به سایر قسمتهای بدن مانند استخوانها، کبد یا ریه ها گسترش یافته است.
اهمیت تشخیص به موقع سرطان سینه
گرچه سرطان سینه به طور معمول هیچ نشانهای در مراحل اولیه ایجاد نمیکند، کشف به موقع میتواند وضعیت فرد مبتلا به سرطان سینه را از قربانی به نجاتیافته تغییر بدهد. در جوامعی که زنان معاینات شخصی ماهیانهی سینهها را جدی میگیرند و در مواجهه با علائم وقت را برای ملاقات با پزشک هدر نمیدهند سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده میشود که این موضوع کار درمان را آسانتر میکند.
علائم سرطان سینه زنان در مراحل ابتدایی
- تغییر شکل در نوک سینه؛
- دردی که تا بعد از عادت ماهانهی بعدی از بین نرفته باشد؛
- تودهی تازهای که تا بعد از عادت ماهانهی بعدی از بین نرود؛
- ترشحات شفاف، قرمز، قهوهای یا زرد از نوک یکی از سینهها؛
- قرمزی، تورم، خارش پوست، حساسیت در پوست یا جوش که دلیلی برایش وجود ندارد؛
- تورم یا توده در اطراف استخوان ترقوه یا زیر بازوها؛
- تودهی سفت با گوشههای نامنظم احتمالی بیشتری دارد که تودهای سرطانی باشد.
سرطان سینه مرحله صفر
این دوره را دوره پیش از سرطان نیز مینامند که اولین مرحله سرطان سینه به شمار میآید و معمولترین آن نیز رشد سلولی غیرطبیعی در کانالهای شیری سینه است. این مرحله از سرطان سینه تهاجمی نبوده و به دیگر بافتهای سینه سرایت نخواهد کرد اما میتواند در صورت درمان نشدن در آینده به دیگر نقاط سینه سرایت نماید. در این نوع از سرطان، سلولهای سرطانی هنوز به غدد لنفاوی و دیگر ارگانهای بدن نیز سرایت نکردهاند. این نوع از سرطان معمولاً تنها با جراحی یا پرتودرمانی مداوا خواهند شد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا پروتز سینه موجب سرطان پستان می شود؟
تاریخ انتشار : 1400-10-04تاریخ بروز رسانی : 1403-03-02 -
نولی پاریته چیست و چه ارتباطی با سرطان پستان دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-07-18تاریخ بروز رسانی : 1403-04-28 -
پاتولوژی بعد از عمل سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1402-02-04تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
چگونه سرطان سينه را تشخيص دهيم؟
تاریخ انتشار : 1399-12-22تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
بهترين زمان انجام پرتو درمانی در سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1400-01-31تاریخ بروز رسانی : 1402-06-12
نظرات کاربران درباره این مطلب :رودابه زارعی [ 1402-08-08 ]
من یه بیمارسرطانی هستم سرطان سینه سرطان سینه علایم خاصی نداره من وقتی متوجه شدم درمان روشروع کردم شیمی درمانی عمل پرتو درمانی الان هم درمان هدف مند ومهار کننده
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .