لزوم غربالگری سرطان سینه در زنان بالای 40 سال
غربالگری سرطان پستان یکی از مهمترین و پرکاربردترین روشهای تشخیص زودهنگام این بیماری فراگیر در جوامع امروزی است. با پیشرفت فناوری و علوم پزشکی، ابزارها و روشهای مختلفی برای غربالگری سرطان پستان توسعه یافته است، که هدف اصلی آنها شناسایی زودهنگام تغییرات نامطلوب و علایم مشکوک در بافت پستان میباشد. بین روشهای معروف غربالگری سرطان پستان، غربالگری ماموگرافی به عنوان یکی از ابزارهای اصلی شناخته میشود. این فناوری تصویربرداری پزشکی با استفاده از پرتو ایکس، قابلیت تشخیص تغییرات زودهنگام در بافت پستان را فراهم میکند و بهطور گسترده برای اسکرینینگ و تشخیص اولیه استفاده میشود. در این مقاله، به بررسی مفهوم و اهمیت غربالگری سرطان پستان، انواع روشهای آن و اهمیت شناسایی زودهنگام تغییرات پستان پرداخته خواهد شد. همچنین، ابزارها و تکنولوژیهای جدیدی که بهبود در این حوزه را به همراه داشتهاند، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
غربالگری به معنای استفاده از آزمایش ها و معاینات پزشکی جهت تشخیص زودهنگام بیماری ها پیش از بروز علائم آنها است؛ چراکه بروز علائم برخی بیماری ها و سرطان ها هنگامی صورت میگیرد که درمان آنها دیگر پاسخ نمی دهد یا صرف هزینه مالی بیشتری را می طلبد. غربالگری پستان شامل معاینه، آزمایش، ماموگرافی و سونوگرافی است که از طریق آنها پزشک میتواند اولین نشانههای سرطان را در افرادی که هنوز علامتی ندارند تشخیص بدهد . استفاده دوره ای از غربالگری پستان در زنان بالای 40 سال میتواند میزان مرگ و میر به دلیل سرطان پستان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
علت و عوامل خطر سرطان پستان
موارد زیر تعیین کننده سن سرطان سینه هستند:
- زن بودن
- سنین بین 50 تا 70 سال و در دوره پس از یائسگی
- داشتن اقوام مبتلا به سرطان سینه در خانواده (از طرف مادر یا پدر. در واقع هر چه درجه خویشاوندی نزدیکتر باشد و تعداد اقوام مبتلا به سرطان سینه بیشتر باشد، خطر ابتلا به آن بیشتر می شود.)
- قاعدگی زودرس، یائسگی دیررس
- زنانی که زایمان نداشته اند.
- زنانی که بالای 30 سالگی زایمان می کنند.
- زنانی که به نوزادانشان شیر نمی دهند.
- انجام طولانی مدت هورمون درمانی
- زندگی در محیط پر استرس زندگی شهری مدرن
- چاقی ( افزایش وزن به خصوص بعد از یائسگی و مصرف غذاهای غنی از چربی های اشباع شده)
- عدم فعالیت بدنی
برای مطالعه بیشتر بخوانید: آزمایش های شایع غربالگری سرطان
علائم سرطان پستان
سرطان پستان نیز مانند بسیاری از بیماری های دیگر با علائمی همراه است. در ادامه به شایع ترین علائم سرطان سینه اشاره می کنیم:
- وجود توده یا ضخیم شدن پستان که با بافت اطراف آن تفاوت دارد از شایع ترین علائم سرطان سینه می باشد.
- درد در زیر بغل یا پستان که با چرخه ماهانه تغییر نمی کند.
- خروج ترشح از نوک پستان ، که اغلب حاوی خون است.
- تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر پستان
- وارونگی در نوک پستان که به تازگی اتفاق افتاده باشد.
- لایه لایه شدن، پوسته پوسته شدن، برجستگی پستان یا پوسته پوسته شدن هاله و نوک پستان
- قرمزی یا گودشدگی پوست پستان شبیه به پوست پرتقال.
مراحل سرطان پستان
پزشک با توجه به اندازه تومور پستان و همچنین گسترش آن در غدد لنفاوی یا سایر نقاط بدن، سرطان را مرحله بندی می کند.
- مرحله 0: این مرحله با عنوان ductal carcinoma in situ شناخته می شود که در آن، سلول های سرطانی محدود به درون مجاری هستند و به بافت های اطراف حمله نمی کنند.
- مرحله 1: در این مرحله، اندازه تومور سینه تا 2 سانتی متر می باشد، هیچ گره لنفاوی را تحت تأثیر قرار نداده است و یا گروه های کوچکی از سلول های سرطانی در غدد لنفاوی وجود دارد.
- مرحله 2: تومور سینه در این مرحله 2 سانتیمتر است و شروع به گسترش به گره های مجاور می کند و یا بین 2 تا 5 سانتی متر بوده و به غدد لنفاوی گسترش نیافته است.
- مرحله 3: تومور سینه تا 5 سانتیمتر طول دارد و در چندین غدد لنفاوی گسترش یافته است یا تومور بزرگتر از 5 سانتی متر است و در تعداد کمی از غده لنفاوی گسترش یافته است.
- مرحله 4: در این مرحله سرطان به اندام های دوردست که اغلب استخوان ها، کبد ، مغز یا ریه ها هستند، گسترش یافته است.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد سرطان سینه
غربالگری سینه برای چه افرادی ضروری است؟
خطر سرطان سینه بانوان را وادار میکند تا در هر سنی که هستند، سینههای خود را با انجام تستهای غربالگری آزمایش کنند؛ اما در برخی افراد انجام این تست ضروریتر است:
- افراد بالای 20 سال که در خانواده آنان سابقه ابتلا به سرطان وجود دارد.
- افراد بالای 40 سال
- بانوانی 25 سال به بالا که دارای جهشهای ژنتیکی هستند.
متدهای مختلف در غربالگری سرطان سینه
در عموم تستهای غربالگری، تلاش پزشک در این است که آزمایشات و مداخلات پزشکی، بیشترین سود و کمترین عارضه را برای بیمار ایجاد کند. برای انجام آزمایش غربالگری سرطان سینه ، چهار روش مختلف وجود دارد:
-
معاینه سینه به شکل بالینی
بااینکه احتمال خطا در این روش بسیار بالاست؛ اما میتواند زمینه توجه فرد را به وجود این بیماری فراهم کند. در این نوع معاینه، پزشک سینه و غدههای زیر بغل بیمار را به دقت موردبررسی قرار میدهد تا هر مورد مشکوک و غیرطبیعی را تشخیص دهد.
-
ماموگرافی
این روش رایجترین متد در غربالگری سرطان سینه است. در ماموگرافی سینهها به شکل فشرده مابین دو صفحه قرار میگیرند. سپس به کمک اشعه ایکس از سینهها تصویربرداری میشود. ممکن است بیمار در این روش متحمل کمی درد شود. غدد ریز و تومورهای کوچک که قابللمس نیستند، در ماموگرافی و تصاویر حاصل از آن دیده میشوند.
-
تصویربرداری از طریق MRI
در این روش از غربالگری سرطان سینه از امواج رادیویی و مغناطیسی جهت تصویربرداری از سینه استفاده میشود. ام ار آی با در اختیار گذاشتن تصاویر دقیق از بدن، شانس تشخیص سرطان را افزایش میدهد.
-
سونوگرافی سینه
سونوگرافی روش شناختهشدهتری برای افراد است. اگر پزشک در طول معاینات بالینی متوجه برخی ناهنجاریها شود، تلاش میکند تا با انجام سونوگرافی، تصاویر از بافت سینه به دست آورده و موضوع را دنبال کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان سرطان پستان در اصفهان
بهترین روش غربالگری سرطان پستان در زنان بالای 40 سال
ماموگرافی یکی از آزمایشهای غربالگری برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه است. انجام این آزمایش به همه زنان بالای 40 سال با یا بدون سابقه ابتلا به بیماریهای پستان توصیه میشود.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان توحید میانی ، کوچه 23
تلفن : 36294896 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
طول عمر مبتلایان به سرطان سینه
تاریخ انتشار : 1402-02-14تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
کارسینوم مجاری شیری درجا چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-06-21تاریخ بروز رسانی : 1403-04-28 -
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند؟
تاریخ انتشار : 1387-04-20تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
فیلم های آموزشی در مورد سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1395-07-25تاریخ بروز رسانی : 1400-02-07 -
گروه های پشتیبانی برای بیماران سرطان پستان در ایران
تاریخ انتشار : 1402-06-31تاریخ بروز رسانی : 1402-07-02
نظرات کاربران درباره این مطلب :راضیه مرادی [ 1402-08-13 ]
سلام من خانوم ۴۵ساله هستم که دچار نازایی بودم قاعده گیم از اول مرتب نبود الان ۲ تا فرزند دارم نزدیک به سه سال پریود نشدم ولی با گرفتن آزمایش ها هنوز دچار یائسگی نشدم چند مدتی میشه که دچار سوزش پستانم لطفا منو راهنمایی کنید متشکرم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .